Mobiliteye TEKNOFEST Gençliği İmzası Atılıyor: Ec ve Hyperloop Yarışmaları Tamamlandı

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK RUTE ve TÜBİTAK BİTO tarafından bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Hyperloop Geliştirme Yarışması, 13-17 Ağustos tarihlerinde TÜBİTAK Gebze Yerleşkesi’nde tamamlandı. Yarışma, üniversite öğrencilerine bu ileri teknoloji alanında çalışma ve yenilikçi çözümler geliştirme fırsatı sundu.

Yarışmaya Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden başvuran 227 takım, çeşitli aşamalardan geçerek finale kalma hakkı kazandı. Finalde, teknik tasarım raporlarının teslimi ve kontrollerinin ardından, takımlar performanslarını sergiledi.

HYPERLOOP’TA SELÇUK BAYRAKTAR VE ELVAN KUZUCU HIDIR HEYECANI

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Elvan Kuzucu Hıdır ve T3 Vakfı Yetkilileri Hyperloop Geliştirme Yarışması’nı ziyaret ederek yarışmaları yerinde izledi.

Yarışmacılarla tek tek tanışıp başarılar dileyen Selçuk Bayraktar ile Elvan Kuzucu Hıdır, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) Müdürü Tolgahan Kaya’dan detaylı bilgi aldı ve Hyperloop Yarış alanını gezdi. Gençlerin yoğun ilgisiyle karşılanan Bayraktar ve Hıdır yarışmacılarla sohbet ederek hatıra fotoğrafı çekildi.

Selçuk Bayraktar, Hyperloop teknolojisinin Türkiye’nin ulaşım alanındaki geleceğine büyük katkı sağladığını belirterek genç mühendislerin bu alandaki yenilikçi çalışmalarının Türkiye’yi uluslararası arenada güçlü bir konuma getireceğine inandığını söyleyen Bayraktar sözlerine şöyle devam etti.

“TEKNOFEST bugünlere adeta bir çığ gibi büyüdü. 2018’de düzenlediğimizden bugüne kadar geometrik bir artışla büyüdü. Bu yıl yarışmalarımıza 1,5 milyona yakın başvuru oldu. Tabii yeni yarışmalarımız da var. Hyperloop, bu hızlı tren yarışmamız TÜBİTAK’ın yıllardır düzenlediği bir yarışma. Burada da ciddi ilerlemeler olduğunu, geleceğin hem hızlı ulaşım teknolojilerini geliştirecek kardeşlerimizin yetişmesi açısından hem de arabaları motor olarak kullanılan elektrik motorlarının ileri teknolojinin geliştirilmesi açısından önemli bir yarışma olduğunu değerlendiriyoruz. Tüm yarışmalarımızda olduğu gibi buradaki ilginin de büyük olduğunu ayrıca görüyoruz. Tabii TEKNOFEST, büyük bir emekle yapılıyor” diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ GÖZ KAMAŞTIRDI

2024 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın ödül töreni 17 Ağustos 2024 tarihinde yapıldı. Başarılı takımlara, performans ödüllerinin yanı sıra özel ödüller de takdim edildi. Başarılı olan takımlara kupaları Kocaeli Valisi İlhami Aktaş, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkanı İsmail Doğan ve TÜBİTAK RUTE Müdürü Dr. Tolgahan Kaya’dan oluşan heyet tarafından takdim edildi.

Yarışma kapsamında 21 takım, her biri 80.000 TL olmak üzere toplamda 1.680.000 TL destek aldı. Performans ödülleri, tünel içinde en yüksek hız ve güvenli performansı gösteren takımlara verildi. Yarışma süresince takımlar, teknik kontrollerden geçerek performanslarını sergiledi ve programda ç elik levitasyon gösterimleri ile çeşitli oturumlar yer aldı.

Diğer ödüller ise 2 Ekim 2024 Çarşamba ve 6 Ekim 2024 Pazar tarihlerinde Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştirilecek TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde verilecek. Birinciye 200.000 TL, ikinciye 150.000 TL ve üçüncüye 120.000 TL ödül verilecek. Ayrıca, inovasyon ödülleri kapsamında elektromanyetik levitasyon, itki sistemleri ve altyapı geliştirme gibi beş farklı kategoride toplamda 150.000 TL ödül dağıtılacak.

TÜBİTAK RUTE ile TÜBİTAK BİTO’nun beraber düzenlediği Hyperloop Geliştirme Yarışması, geleceğin ulaşım teknolojilerine yönelik genç mühendislerin yeteneklerini sergilemelerine olanak tanırken, Türkiye’nin bu alandaki uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyor.

HYPERLOOP TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Hyperloop, yüksek hızda yolcu ve yük taşımacılığı için tasarlanmış bir ulaşım teknolojisidir.

Düşük hava basıncına sahip uzun tüpler içinde araçların hareket etmesini sağlanan sistemde hava sürtünmesi minimize edilir ve çok yüksek hızlara ulaşmak mümkün olur. Araçlar, tüpler içinde manyetik levitasyon veya hava yastıkları kullanılarak süzülür, bu da sürtünmeyi en aza indirir.

Hyperloop, teorik olarak saatte 1.200 kilometreye kadar hızlara ulaşabilir ve enerji verimliliği açısından avantajlar sunar. Ayrıca, düşük ses seviyeleri ile seyahatlerde yüksek konfor sağlar. Geliştirilme aşamasında olan ve geleceğin en önemli ulaşım araçlarından birisi olarak görülen Hyperloop’un yaygın olarak uygulanabilmesi ve uygulanabilmesi için TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü öncülüğünde çalışmalar yapılmaktadır.

Ayrıca TEKNOFEST yarışmacılarının Hyperloop Geliştirme Yarışması ile elde ettikleri tecrübe ve bilgi birikimi Türkiye’nin bu yeni ulaşım teknolojisinin hayata geçirilmesinde öncü olmasına büyük katkılar sağlayacaktır.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler