TÜBİTAK RUTE’nin Geliştirdiği Millî Tren Yönetim ve Kontrol Sistemi (MTYKS) Türkiye Özel Ödülü’nü Kazandı

Bu Haberi Paylaş

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ve TÜRASAŞ iş birliğiyle geliştirilen “Millî Tren Yönetim ve Kontrol Sistemi” Projesi, 8. Ulaşımda Aklın Yolu Ödüllerinde büyük bir başarıya imza attı. Güçlü insan kaynağı ve gelişmiş teknolojik çalışmalarla geliştirilen proje AUS Türkiye (ITS Türkiye) tarafından “Türkiye Özel Ödülü”ne layık görüldü.

Bu anlamlı ödül TÜBİTAK RUTE Müdürü Dr. Tolgahan Kaya ve TÜRASAŞ Genel Müdürü Selim Koçbay’a UAB-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi Başkanı Selim Yazıcı tarafından takdim edildi. Bu anlamlı ödül Türkiye’nin akıllı ulaşım teknolojilerinde geldiği noktayı ve enstitümüzün sektöre sunduğu katma değeri bir kez daha gözler önüne serdi.

Kamu, özel sektör ve akademi temsilcilerini bir araya getiren etkinlikte TÜBİTAK RUTE standı akıllı ulaşım sistemleri alanındaki çalışmalarını ve yenilikçi projelerini de katılımcılarla paylaştı. Sürdürülebilir, güvenli ve verimli ulaşım çözümleri geliştirme konusundaki kararlılığını bir kez daha gözler önüne seren enstitümüz katılımcılardan tam not aldı.

Karaismailoğlu ve Sayan TÜBİTAK RUTE Standında
 

İki gün süren programın açılış gününde TÜBİTAK RUTE standını Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Fatih Sayan, ikinci gününde ise Ulaştırma ve Altyapı Eski Bakanı Adil Karaismailoğlu ziyaret ederek Enstitü çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Konferans ayrıca AUS Türkiye’nin sektörel iş birliklerini güçlendirmesi ve Türkiye’nin akıllı ulaşım sistemleri alanındaki vizyonunu pekiştirmesi açısından önemli bir platform oldu. Kamu ve özel sektör temsilcileri ile akademisyenlerin bir araya gelerek geleceğin ulaşım çözümleri üzerine fikir alışverişinde bulunduğu Conf-ITS’25, Türkiye’nin akıllı ulaşım sistemleri alanındaki ilerlemesini ve sektörel iş birliklerini teşvik eden önemli bir etkinlik olarak kayda geçti.

Millî Tren Yönetim ve Kontrol Sistemi (Mtyks) Ne İşe Yarayacak?
 

TÜBİTAK RUTE’nin mühendislik gücüyle hayata geçirilen bu sistem tren içi tüm bileşenlerin kontrolünü, kumandasını, yönetilmesini ve izlemesini sağlıyor. MTYKS trenlerin hızlarını, konumlarını ve hareketlerini anlık olarak izleyerek tren yönetimindeki olası riskleri de en aza indiriyor. Otomatik kontrol mekanizmaları sayesinde de sürücüden kaynaklı hatalar gerçekleşmeden engellenebilecek.

MTYKS sayesinde tren işletmeciliği ayrıca daha dijital ve merkezî hâle gelirken gerçek zamanlı izleme ve veri analizi gibi kabiliyetler ile hem performans hem de tren güvenliği artırılacak.

Donanım ve yazılım altyapısı tamamen yerli imkânlarla geliştirilen MTYKS Türkiye’nin demiryolu teknolojilerinde dışa bağımlılığını da azaltırken daha konforlu, güvenli ve verimli bir taşıma altyapısı oluşturacak.

Soru ve önerileriniz içinİletişime Geçin

En Yeniler